Om kilramar

En kilram är inte vilken träpinne som helst. En riktig kilram ska vara av god träkvalité. Dessutom ska ådringen ligga rätt. Man försöker alltid välja ut träslag som inte har växtvridigt sig innan tillverkning.

Kilramens viktiga funktioner

En kilram ska kunna röra på sig i hörnen. Det sker genom en så kallad fjäder och not som sitter i varandra. Detta är kanske den viktigaste anledningen till att montera canvas och målarduk på just kilramar. Att de kan röra (flyta) sig i hörnen, gör att man kan spänna duken till en mycket fin och slät yta. Dessutom kan man efterspänna duken om den börjat tappa spänst och blivit hängande. Det är enormt mycket lättare än att först montera av duken, och sedan försöka spänna om den. Kilramar har något vi kallar för duksläpp, det är en liten kant eller lutning som gör att tyget flyter snyggt och fritt från ena sidan, och över till andra sidan. En mycket viktig liten detalj som ger ett perfekt resultat.

Att välja storlek på kilramar

Är det en oljemålning ska kilramen normalt vara lika stor som storleken på det som är målat. Man fäster tyget i kanten om målningen ska ha en tavelram. Är det en canvasutskrift ska storleken på kilramen vara lika stor som det utskrivna motivet, minus kilramen djup. Detta för att motivet ska kunna gå ner på kanten och sedan in under en bit på baksidan. Man fäster alltså stiften på baksidan av kilramen.

En utskrift som är 50x70 cm bör ha dessa storlekar vid montering av tyget på baksidan:

  • 3D Deep Edge 40: 40x60 cm
  • Wide Pro 55 och 70: 44x64 cm
  • Pro Basic: 46x66 cm
(Observera att måttangivelserna endast är rekommendationer)

Är det svårt att spänna upp duk?

Svaret är nej! Vi hör mycket sällan att någon misslyckats. Däremot kan hörnen vara lite kluriga att få till med snyggt resultat. Prova gärna med ett tyg du inte är rädd om, gärna ett jeanstyg. Gör det innan du börjar den riktiga monteringen av din canvasduk.

Uppspänd canvas som börjar hänga

Förmodligen har tyget eller duken blivit utsatt för fukt, värme, kyla eller annan förändring av miljön. När den sedan kommer in i rumstemperatur, kan detta fenomen uppstå. Använd då kilarna för att efterspänna med. Knacka försiktigt runt om. Mycket lite i taget. Lika mycket på alla kilar tills canvasduken eller målarduken blir plan och slät igen. Knacka hellre flera varv än, att spänna för mycket direkt. Lite grand i taget och flera varv runt är knepet för bästa resultat!

Lycka till med dina kilramar!

Alla artiklar »